Obec Oščadnica
foto1Obec  Oščadnica patrí medzi významné centrá zimnej i letnej turistiky na Slovensku. Rozprestiera sa pod masívom Veľkej Rače (1236 m n.m.), nyjvyšším vrchom Kysuckého regiónu. Potenciál tvorí najmä čaro kysuckej prírody, široké možnosti aktívneho oddychu a kvalitné ubytovacie i stravovacie služby ...
Obec Oščadnica sa nachádza na severozápade Slovenska  na Kysuciach, 10 km východne od Čadce a 25 severovýchodne od Žiliny. Administratívne patrí do okresu Čadca v Žilinskom kraji. Oblasť Kysúc, v ktorej sa nachádza Oščadnica,  hraničí s  Poľskou a Českou republikou a samotná obec priamo hraničí s Poľskom.

Obec Oščadnica má kopaničiarsky charakter, svojou dĺžkou 16 km patrí medzi najdlhšie a najcharakteristickejšie obce na Slovensku, svojou rozlohou 58 633 km2 je treťou najväčšou obcou na Slovensku. Okrem centra obce Oščadnica ju tvorí 22 rozptýlených osád, dôsledkom čoho je vysoká rozptýlenosť obyvateľstva.

Podľa historických kroník jej názov pochádza od prídavného mena „očadený" a podáva svedectvo o tom, ako sa v minulosti menil les vypaľovaním na lúky a polia. Roztratené kopaničiarske osídlenie je typické pre obec až dodnes.

Prírodno-geografické pomery Oščadnice ju predurčujú k rozvoju rekreácie a turizmu. Už v súčasnosti je v rámci Slovenska známym zimným strediskom s bohatou ponukou možnosti lyžovania a rozvíjajúcou sa ponukou letných rekreačných možností.
V  roku 1972 sa v katastri obce vybudovali prvé zjazdové trate s lyžiarskymi vlekmi, v časti Dedovka a Lalíky, ktoré boli prvým impulzom rozvoja cestovného ruchu v obci. Ďalší výraznejší rozvoj strediska Veľká Rača pokračoval po roku 1989, keď boli vybudované ďalšie horské dopravné zariadenia, systém zasnežovania, nové ubytovacie a stravovacie služby

Turizmus predstavuje v Oščadnici hlavnú ekonomickú príležitosť pre zmenšenie zaostávania ekonomického a následne aj sociálneho rozvoja obce. Už v súčasnosti je rozvoj turizmu, zatiaľ hlavne v zimnom období, hlavnou ekonomickou aktivitou. Oščadnica ako stredisko cestovného ruchu v posledných rokoch zaznamenala značný rozvoj najmä vďaka veľkým a úspešným investíciám do lyžiarskeho areálu Veľká Rača. Moderný lyžiarsky areál výrazne zvýšil dopyt po tomto stredisku. Svojim rýchlym rozvojom však predbehol ostatnú vybavenosť a služby potrebné pre turistov, ktoré sú v obci nedostatočné.